Middagje Beeldzorg

Beeldbellen met een 102-jarige client? Berna Pleijsant (verzorgende IG) werkt veel met Beeldzorg en had laatst deze ervaring. Hoe dat was vertelt ze graag. 

'In de thuiszorg worden steeds meer tablets (de Compaan) in gebruik genomen waarmee de wijkteams via beeldbellen contact kunnen onderhouden met hun cliënt. Zorg op afstand leveren, wat vanwege het beeld toch weer dichtbij wordt.  De cliënt kan echter ook met de Compaan beeldbellen met de kinderen of vrienden. Er kunnen foto’s door de verwanten naar de cliënt gestuurd worden en de cliënt kan spelletjes op de Compaan doen. 

Soms is het best wennen voor een cliënt als hij/zij plotseling zo’n Compaan op tafel heeft liggen. Een onbekend apparaat. Daarom geven wij vanuit het beeldzorgteam altijd een service call, om samen met de cliënt mee te kijken en te oefenen.

Ik belde op een middag een cliënt. Een keurig geklede dame nam op en was goed te spreken. Ze was al zeer bedreven in het bedienen van de Compaan. Ik merkte dat aan het feit dat ik gelijk de mevrouw zag en niet het plafond, de grond of alleen de haren. Cliënten moeten namelijk vaak wennen hoe ze de Compaan neerzetten. Mevrouw vertelde enthousiast dat ze gisteravond al een van de kinderen via beeldbellen gezien en gesproken had. Het was enorm fijn geweest. Ze had haar dochter al 7 weken niet meer gezien. Zonder Compaan vertelde mevrouw zou ze dochter zeker nog lange tijd niet zien, want dochter woont ver weg en heeft geen auto. Op mijn vraag of mevrouw de Compaan verder uitgeprobeerd had kreeg ik als antwoord dat ze al wel wat geprobeerd had, maar dat ze er nog niet heel vlug mee was. Ik dacht daar inmiddels anders over. Ik keek eens goed naar mevrouw, maar leeftijd schatten is best moeilijk. Ik maakte mevrouw een compliment en zei dat ik het enthousiasme zo leuk vond omdat mevrouw geen twintig meer was.  Ach ja zei de mevrouw, het is ook zo leuk dat ik mijn kind weer heb gezien en ik ben 102 jaar. Ik hoop nog een poosje plezier van dit apparaat te hebben!

Leeftijd speelt geen rol. Maar bijzonder vond ik het wel! Inmiddels belt mevrouw met haar dochter!

terug naar nieuws
searchclosebarsarrow-left