Onderzoek Gupta: technologie kan 64.500 zorgmedewerkers vrijspelen

Er zijn maar liefst 64.500 minder medewerkers nodig in de ouderenzorg, als zorgtechnologie goed wordt ingezet. Daarmee zou het verwachte personeelstekort in 2031 praktisch zijn opgelost. In ziekenhuizen kunnen 46.000 medewerkers worden vrijgespeeld, wat daar het personeelstekort zelfs volledig oplost. Dat blijkt uit een onderzoek van Gupta Strategists. In totaal gaat het om ruim 110.000 medewerkers die hun handen vrij krijgen voor patiënten- of cliëntenzorg, dankzij de inzet van technologie.

Volgens Gupta is de grootste winst te behalen op drie gebieden:

1. Verslaglegging en communicatie

Door geautomatiseerde invoer van gegevens in het cliëntendossier, spraakherkenning en slimme oplossingen voor het invullen van formulieren en checklists, kan veel tijd worden bespaard. Bovendien zorgt het ervoor dat zorgmedewerkers minder bezig hoeven te zijn met registratie tijdens het verlenen van zorg. Zo kunnen zij meer tijd en aandacht besteden aan de cliënt.

2. Persoonlijke verzorging

Slim incontinentiemateriaal, technologie die steunkousen aan- en uittrekt, washulp van een robot, sociale robotica voor ondersteuning bij eten en drinken, exoskeletten en andere slimme technologie voor het tillen van cliënten. Het zijn oplossingen die tijd besparen én fysieke overbelasting van medewerkers kunnen voorkomen. Dat scheelt een hoop ziekmeldingen.

3. Begeleiding en verpleging

Dankzij bijvoorbeeld sensortechnologie, sociale robotica, medicijndispensers en slimme wondmaterialen hoeven zorgmedewerkers minder tijd te besteden aan het (individueel) toezien op ouderen om te voorkomen dat ze vallen, te weinig eten of hun medicijnen vergeten in te nemen.

Van theorie naar praktijk

Grote kanttekening bij het onderzoek is dat die mooie resultaten alleen te behalen zijn als zorgtechnologie goed wordt geïmplementeerd. En dat is nog helemaal zo makkelijk niet, blijkt in de praktijk. De onderzoekers merkten dat het in veel zorgorganisaties en ziekenhuizen nog ontbreekt aan urgentiebesef, kennis en schaalgrootte. Ook is het financieel gezien soms lastig om zorgtechnologie breed uit te rollen. De onderzoekers concluderen dat het belangrijk is dat zorgorganisaties, zorgverzekeraars, zorgkantoren, burgers, overheid en de technologische industrie nauw samenwerken.

In dat opzicht is de samenwerking van onze organisatie met andere instellingen binnen project Zorgtechnologie natuurlijk een hele mooie stap!

Meer weten? Lees hier het hele rapport.

terug naar nieuws
searchclosebarsarrow-left