Zorg Innovatie Huis in de spotlight tijdens Slimme Zorg Estafette!

Maandag 8 februari tijdens de Slimme Zorg Estafette vond de kennissessie Serious Gaming plaats, georganiseerd door het Zorg Innovatie Huis. De Slimme Zorg Estafette schreef hier een artikel over, lees verder!

Hoe laat je ouderen meer bewegen? Door het leuk te maken! Amaris Zorggroep doet dat bijvoorbeeld met de FitLight Trainer. Die is bij (top)sporters zeer populair om snelheid, stabiliteit, coördinatie en reactievermogen te trainen. Bewegingsagogen Merel Elzinga en Brian van Olphen wilden weten of ook ouderen met de FitLight Trainer kunnen trainen. Hun positieve bevindingen deelden ze tijdens de Slimme Zorg Estafette.

Dit doet een bewegingsagoog
Merel en Brian beginnen hun presentatie met een korte introductie op hun vak. “Een bewegingsagoog biedt sport- en beweegactiviteiten aan”, vertelt Brian. “We werken nauw samen met de fysiotherapeuten, die zich vooral op pijnklachten en revalidatie richten. Wij zijn er voor het bewegen, zodat bewoners niet achteruitgaan bijvoorbeeld. Maar ook om te helpen met afvallen of gewoon omdat bewegen leuk en gezond is. Bewegen geeft positiviteit en vergroot de kwaliteit van leven.”

Zo werkt de FitLight Trainer
De FitLight Trainer is een vorm van serious gaming, die spel en beweging combineert. De Fitlight bestaat uit 8 losse lichtelementen – de fitlights – die via een tablet draadloos worden aangestuurd. De fitlights zijn op verschillende manieren te gebruiken: op een tafel, met klittenband aan de muur en op pionnen of op de grond. “De basis is heel eenvoudig”, legt Merel uit. “Je stelt de fitlights via de tablet in. Vervolgens gaan ze om de beurt aan en probeert de bewoner ze zo snel mogelijk uit te zetten, door zijn hand over de fitlight te bewegen. Leuk is dat je er allerlei variatie in kunt aanbrengen, met kleuren en snelheden. En de tablet houdt de scores bij. Zodat je kunt zien hoe iemand zich ontwikkelt. Wat ook fijn is: de FitLight Trainer is makkelijk mee te nemen in een tasje.”

De FitLight Trainer inzetten bij ouderen
Omdat de FitLight Trainer zoveel mogelijkheden heeft, kunnen de bewegingsagogen bewoners passende oefeningen aanbieden. “Bewoners met dementie die niet meer zo mobiel zijn, trainen aan tafel met de Fitlight”, vertelt Brian. “Zo stimuleren we hun coördinatie en reactievermogen. Maar ook de cognitie, als we ze vragen de kleuren te benoemen en te onthouden. Met de fitlights aan de muur helpen we mobielere bewoners bij het rekken en strekken. Leuk is dat je ook een bal kunt gebruiken. Dan moeten bewoners de lampjes uitzetten door ze met de bal te raken. Ook plaatsen we de fitlights vaak op pionnen. De bewoners moeten dan naar de pionnen toe lopen om de fitlights uit te zetten.”

“Wanneer kom je weer met de lampjes?”
Merel en Brian testten de FitLight Trainer intensief bij 4 bewoners van een psychogeriatrische afdeling. Merel: “We keken naar cognitie, balans, lopen, reactievermogen, coördinatie en plezier. We deden een beginmeting en na 5 maanden een eindmeting. Bij 2 bewoners met ernstige dementie zagen we geen verschil. Het werken met de FitLight bleef lastig, we moesten het elke keer weer uitleggen en de scores verbeterden niet. De andere 2 bewoners gingen wél vooruit. Ze begrepen steeds beter hoe de lampjes werkten.” “We ontdekten ook dat de FitLight inzicht kan geven in de mate van achteruitgang”, vult Brian aan. “Want één bewoner uit het testpanel werd ziek en lag langere tijd in bed. Toen ze weer beter was, gaf de FitLight aan dat ze bij de beenoefeningen een lagere score haalde.” Maar het allerbelangrijkste, aldus de bewegingsagogen: de bewoners vinden het ontzettend leuk! “Ze vragen ‘Wanneer kom je weer met de lampjes?’. En als je de FitLight in een groep gebruikt, is het een heel sociaal gebeuren. De bewoners moedigen elkaar aan, er zit zelfs een stukje competitie in!”

Behandelaren en zorgmedewerkers
Het enthousiasme voor de FitLight Trainer bleef niet onopgemerkt. Ook fysiotherapeuten en zorgmedewerkers van de afdelingen wilden ermee aan de slag. “Fysiotherapeuten vinden de FitLight een welkome aanvulling in de oefenzaal”, aldus Merel. “Vooral voor coördinatie-, balans-, kracht- en snelheidsoefeningen. Ze merken dat de Fitlight de motivatie vergroot. Bewoners vinden het leuk om te doen.” Zorgmedewerkers op de afdelingen gebruiken de FitLight vooral voor fun. Brian: “Het is gewoon een leuk spel. Wij moedigen het aan dat ze de FitLight gebruiken, omdat het óók goed voor de gezondheid is. Om de zorgmedewerkers daarbij te ondersteunen maken we nu een database met oefeningen en een handleiding met duidelijke stappen. Zo zorgen we met z’n allen dat onze bewoners meer bewegingsminuten krijgen.”

Heb je het event moeten missen? De opname is op te vragen via zorginnovatiehuis@amaris.nl

28 februari 2021

terug naar nieuws
searchclosebarsarrow-left